Geplaatst 13 okt. 2011 17:06 door Stichting Vrienden van de Dierenvallei [ 24 jan. 2014 21:52 bijgewerkt ]
Onderstaand artikel is geplaatst in het blad ‘Groter Groeien’ van oktober 2011.
Tekst: Marian van den Hul – Foto’s: Caroline Coehorst
De leerlingen van basisschool De Vallei in Leusden hebben wel een heel bijzonder vak in hun lesrooster staan: dierverzorging. De school heeft een eigen dierenweide, waar de kinderen met dieren om leren gaan.
Op laarzen in de les
Dit is waarschijnlijk de enige school van Nederland, waar kinderen standaard regenlaarzen mee naar school nemen, ook als er geen wolkje aan de lucht is. Die trekken ze aan als ze naar de Dierenvallei gaan, nast de school. Meehelpen met het verzorgen van de dieren is niet alleen hartstikke leuk, maar ook leerzaam. De kinderen leren van alles over natuur en milieu, en over dierverzorging. Maar ook: respect hebben voor alles wat leeft. En dat is weer een ideale manier om een ‘maatschappelijk gevoel’ aan te leren. Van dat alles heeft Julia (6) voorlopig nog geen besef. Voorlopig vindt ze de konijntjes toch vooral heel erg lief!
Iemand moet het doen
Julia (6) helpt met het schoonmaken van het caviahok. Ze vindt het een beetje een vies klusje, maar het moet gebeuren. Nadat de cavia’s weer een fris verblijf hebben, krijgen ze een bakje voer en vers water. Maxime (10) zit in groep 7. Haar klas heeft dit jaar de eer om de dieren te verzorgen. Dat is een serieuze zaak. Elke dag halen ze een paar kinderen uit de onderbouw, die ze leren dat je niet op de dieren af moet rennen. Ze komen vanzelf naar jóu toe. En dat is best moeilijk, voor de bewegelijke kleintjes. Ook leren ze hoe je een kip of een konijn voorzichtig op kunt tillen. Dat mag natuurlijk pas als de handen gewassen zijn, want hygiëne is heel belangrijk in de Dierenvallei. Groep 7 heeft het vak dierverzorging op hun rapport staan. Ze worden beoordeeld op de verzorging, maar ook op de onderlinge samenwerking.
Geboren: Snotaapje
In de Dierenvallei worden regelmatig dieren geboren. Eén keer konden de leerlingen zelfs vanuit hun klaslokaal toekijken toen er een geitje werd geboren. Wie het eerst een pasgeboren dier ziet, mag de naam verzinnen. Sommige dieren hebben daarom een héél bijzondere naam. Even aan je voorstellen: konijn Ketjap en zijn soortgenoot Snotaapje.
De dieren van de Dierenvallei kunnen ook geadopteerd worden. Niet dat je ze dan mee naar huis mag nemen, maar voor een financiële bijdrage van 20 euro voor een duif, kip of cavia tot 100 euro voor een schaap of geit kan de school de extra kosten van het project enigszins afdekken. De Dierenvallei bestaat al meer dan 25 jaar. De ouders betalen ook een deel van de kosten, maar zonder sponsors en inzamelingsacties zou dit project niet kunnen bestaan.
Zacht velletje
Sinds kort heeft de Dierenvallei een vlinderzone, hier bloeien bloemen en planten bloeien die vlinders aantrekken. Daar valt weinig aan te verzorgen, maar dat geldt zeker niet voor de andere dieren in de vallei. Maxime vindt het vooral leuk om haar lievelingsgeit Stitch extra aandacht te geven. Anna knuffelt graag met het grote pluizige konijn (met de passende naam Pluisje): “Die heeft zo’n lekker zacht velletje”. Nadat de muizen en konijnen zijn verzorgd, gaan de kinderen eieren rapen in het kippenhok. Fey (6) heeft het eerste te pakken. Na al dat harde werken is er gelukkig nog tijd over voor het aaien. Ook de kippen krijgen een uitgebreide vertroetelsessie.